2015-01-30 / 14:41:00

Ickeproduktiv vecka

Vilken vecka! Inte på det bra sättet, tvärtom. PMS och ett hejdundrande humör har inte gjort mig särskilt produktiv och förmodligen har humöret inte blivit bättre av att jag inte hunnit med gymmet som jag velat denna vecka. Har haft aktiviteter tre kvällar i rad vilket visserligen har varit kul men ikväll ska det bli skönt att bara vara.
I tisdags var jag med Therese på bio, vi såg The imitation game som var så galet bra, helt klart sevärd! I onsdags hade vi kick off för Karmadagen som går av stapeln på onsdag, där vi träffade de andra värdarna som kommer arbeta på mässan. Igår var vi på musikquiz på Harry's, vi trodde väl att vi skulle ha en skaplig chans ändå men när dom avslöjade att kvällens tema var 70-tal sjönk modet lite... Däremot var vi långt bättre än vi trott och fick ändå 36 poäng av 58 möjliga!
 
Veckan ja, det har varit ett stressande hit och dit och ändå har jag som sagt inte hunnit med så mycket. Jag började leta efter klänning till banketten som sker efter mässan då jag inte har något som räcker ner till knäna i min garderob. På jobbet igår hittade jag en superfin klänning som tyvärr var lite felsydd i fodret, så den är inlämnad hos sömmerskan så att jag kan använda den. Nu är det bara skor och ett maffigt halsband som saknas... Skor är inte så lätt att hitta, jag har ändå letat efter de där perfekta svarta klackarna som ska fungera till allt ett bra tag nu. Hoppas jag hittar något snart annars blir jag nog tokig.
 
 
1. Listor, något det blir mycket av nuförtiden. Älskar listor!
2. Knåpade ihop ett hjärta av lite tidningsspill, pilligt var det men jag är nöjd med resultatet som blev. Passar fint i köket! 

Kategori: Allmänt // Design //
0 kommentar/er
2015-01-21 / 18:36:00

Uppgift: coffee table book

Äntligen tagit tag i att rensa lite bland kategorierna här på bloggen, nu blev det genast mer plats i menyn och inga gamla kategorier som ligger och skräpar. Skön start på året liksom!
Utöver det har jag mycket fritid just nu, vi har precis börjat en ny kurs med två killar från ADDI (addi.se), superintressant verkligen och jag önskar att vi hade haft mer än ynka tre veckor med dem som föreläsare. Fördelen med föreläsare utifrån (som inte är utbildade lärare menar jag) är ju att de ofta har helt andra perspektiv och sätt att lära ut på, vilket verkligen är bra för min kreativitet. Föregående kurs hade vi två tjejer från en designbyrå här i Kalmar och det var minst lika roligt. Nu är arbetena inlämnade så jag tänkte att jag skulle visa upp dem här.
 
Vi hade i uppgift att välja en person att göra en bok med omslag + två uppslag om. Jag valde Dalí och är väldigt nöjd med det valet, det fanns mycket material om honom så jag kunde personifiera honom bra med olika objekt och målningar. Dessutom var det väldigt intressant att läsa om hans liv vilket var en motivation i sig, jag lessnade liksom inte utan ville fortsätta gräva i vem han var. 
Min tanke med boken var att folk såg honom som en kuf och han gjorde sig gärna mystisk och märklig vilket många störde sig på. Han klädde sig propert men i hans surrealistiska målningar kom han till liv med färger och föremål som inte alltid såg ut att vara vad de egentligen var. Jag ville alltså skapa en mystik i boken så att man ska dels vilja öppna den, dels vilja bläddra vidare. Klicka gärna på bilderna för att se större!
 


Omslaget till boken med en av Dalí's målningar och en svart gördel som är tänkt att kunna tas av (för att liksom visa vem han var under den svarta, propra kostymen). Under den är målningen kvar och det står Dalí på framsida och rygg (+ mustaschen, men texten på baksidan försvinner i alla fall).Första uppslaget, återigen med en av hans målningar. Jag har arbetat mycket med digital kollageteknik och har frilagt bilder i Photoshop (frilägga betyder att man tar bort bakgrunden för att endast föremålet ska vara kvar, rätt pilligt).


Och så det andra uppslaget, som är tänkt att vara Dalí's skrivbord med en bild på hans fru (hans musa), svansen från hans ocelot, en skiss och ett citat skrivet med hans handstil (finns att hitta på nätet).
 
Det var ett kämpigt arbete men så skönt att få klart och jag är verkligen nöjd med vad jag åstadkommit. Jobbigast var att arbeta med typografin just för att jag inte arbetat med det förr (frilägga saker måste jag säga att jag är rätt vass på). Det vi arbetade med under typografimomentet var att få texten så läsvänlig som möjligt där vi försökte få bort "luckor" i texten så att den nästan ser ut som en vägg, om ni förstår hur jag menar. Man ändrar avstånd mellan bokstäver kan man säga.
I den här kursen arbetade vi i inDesign vilket jag provade på lite i gymnasiet men denna gång arbetade vi långt mer på djupet med programmet. Riktigt kul och jag har lärt mig så mycket om komposition och typografi!

Kategori: Övrigt //
0 kommentar/er
2015-01-16 / 17:21:14

Farmor

Det går liksom inte att ta in riktigt. Jag hörde orden, jag vet att hon somnat in för gott nu, att hon får vila, slipper ha ont, slipper vara orolig. Ändå är det så svårt att ta in. En av mina stora förebilder har lämnat oss. Jag har, sedan den dagen jag plötsligt insåg att hon inte alltid skulle vara kvar, bävat inför den här dagen. Börjat gråta vid tanken på tomrummet hon skulle lämna efter sig, gråtit mer när jag inser att om bara tanken gör ont - hur ont gör det då inte när det väl sker? Och nu har det hänt och det är precis så tomt som jag trodde.
Trots att hon inte varit sig själv, den person jag kände till, är det fortfarande en så enormt stor sorg som fyller mig. En märklig blandning av sorg och lättnad. Det finns så många frågor jag velat ställa, så mycket jag velat berätta för henne. Hur mycket jag uppskattade henne och hennes raka sätt, hur mycket hon lärt mig. Intresset för hantverk har jag fått från henne, hon lärde mig både sticka, väva och sy. Hur onödiga saker jag än sydde av det material hon hade uppmuntrade hon mig alltid att skapa.
Visa ord och tankar hon delade med sig av, det kärleksfulla gnabbet mellan henne och farfar som hörde till vardagen. Kakorna hon alltid bakade till min födelsedag för att det var mina favoriter. Falukorvsmackor och hemgjord saft, marängtårta och upplandskubb. Marknader man fick vara med på och hjälpa henne att sälja trasmattor och bärtart som hon gjort själv. Sättet hon mätte ens fötter för att sticka ett par sockor till en som julklapp. Jag har så många fina minnen med henne och jag har henne att tacka för så mycket.
 
Det har gjort ont att se dig bli sämre, bli virrig, orolig och tärd. Nu får du äntligen vila, du och mormor. ♥

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er
2015-01-07 / 18:51:32

Honey, I'm home!

Så var jag tillbaka i Kalmar igen! Gårdagen spenderades mestadels på bussen hit men också på restaurang med familjen där jag åt en supergod köttbit (brukar bli mest vegetariskt som student så jag passade på) och sen värmde vi oss med kaffe och, för min del, varm choklad innan det var dags att placera ändan på bussen. Som tidigare ganska händelselöst med undantag för en kaxig kärr... eh, dam i sätet framför. Vissa förstår inte att om de fäller sitt säte drabbar det personen som har platsen bakom, speciellt om man har långa ben som jag. Lyckades till slut få henne att vinkla tillbaka sättet men fick en förmaning om att "fäll sätet du med så blir det mer plats för dina ben" (yeah right). Åh, jag ska minsann bli en snäll dam när jag väl är i den åldern...
 
1. Elvis, such a poser! Saknar att inte ha en mjuk och gosig katt att gosa med i Kalmar.
2. Gav mig på ritblocket när jag var hemma och blev förvånad över att det faktiskt blev något av strecken jag fick till! Fantastiskt. 
 
Jag nästan for upp ur sängen imorse efter några timmars sömn i min saknade säng och sedan har jag sprungit runt och sjungit för mig själv medan jag städat och lagat mat, haha. Lite kallt i lägenheten just nu då värmen varit avstängd sen innan jag tog lov (typiskt, när man äntligen lyckats stänga av elementet får man veta att det tydligen var en lite dum idé i vintertid...), men som jag springer runt här blir det nog snart varmt och skönt igen! :)
I skolan hade vi ett experiment där jag fick spela rollen rådgivare och prata i headset med en klient (en klasskompis) och skulle informera om olika sjukdomar genom en prototyp som läraren gjort i UXPin (för den som inte förstår detta, vilket inte är så konstigt då det är svårt att förklara, var det en slags hemsida med information på). Det var lite teknikstrul i början med att koppla ihop datorer med skype och sladdar och allt möjligt, men det var kul och lärorikt (inte minst för att jag fick lära mig om diskbråck och blodproppar under tiden, haha).
 
Nu inväntar jag Jessica och Jerome för en liten fikadejt här hemma hos mig. Det blir nog en liten kladdkaka och botanisering bland mina teer (tillsammans med teerna jag fick av syster i julklapp är det runt sju stycken, lovin it!) och såklart en massa att prata om då vi inte setts på nästan en månad.
Imorgon är jag ledig då resten av klassen ska utföra experimentet som jag var med på redan idag, så då blir det plugg för hela slanten. Gym och matlagning vill jag också hinna med!
2015-01-01 / 11:12:41

2015 - hur gick utmaningen?

Så var vi plötsligt inne i 2015 - nya utmaningar men också möjligheter att utvecklas. Nyårsafton spenderades med familjen och jag slocknade strax efter tolvslaget, lugnt och skönt.
Så var det äntligen dags att publicera den sista delen av min utmaning som jag började i september! Jag spikade verkligen inte alla mål men jag gillade att ha något konkret att arbeta mot så detta kommer jag fortsätta med.
 
 
Löpning
Att springa 5 km var det viktigaste och även det mål jag fasade mest inför, då jag var osäker på om jag skulle klara av det. Tidigare var 3km det längsta jag orkat springa och jag vet att jag var helt slut efter det, men när jag väl börjat springa och kilometrarna tickade ner en efter en var det inte alls lika svårt. Jag har inte sprungit så mycket tidigare heller då jag är osäker på om skorna duger och hur bra min löpteknik egentligen är, efter tidigare "löprundor" har ena knät känts konstigt och jag vill verkligen inte riskera några skador. Egentligen hade jag velat börja springa utomhus men då behöver jag köpa både nya skor och andra tillbehör såsom löparjacka, nån bra halsduk osv (extremt känslig hals vad gäller kyla).
 
Knäböj
Här har jag stannat av lite då jag är osäker på tekniken. Nackdelen med att gymma ensam är helt klart att man inte har några vänner att fråga om teknik och jag är för feg för att fråga folk jag inte känner. Detta är dock ett mål jag verkligen vill klara av så det kämpar jag vidare med.
 
Benpress
Maskinen för denna övning är helt annorlunda på Kraftverket än på Friskis och dessutom har jag fått lite tekniktips på den som gör att övningen känns mer. Däremot är jag osäker på om det faktiskt var 150 kg jag lyckades med på Friskis och inte 150 lbs..? I så fall är jag nere på ca 70 kg vilket ju såklart inte känns riktigt lika triumferande men i så fall kan jag jobba mot 100 kg istället. :)
 
Planka
Åh, denna övning hyser jag en sådan hatkärlek till. Jag har kämpat för att ta de där 2,5 min men efter 2 skakiga minutrar har jag givit mig. Detta mål ska klaras av under 2015 dock!
 
Hantlar
Här har jag inte ökat på som jag velat, men då jag fick tekniktips på bicepscurl (vilket är det jag utgått ifrån i detta mål) har jag lärt mig använda vikterna bättre vilket resulterat i "tyngre" vikter och därför inte kunnat avancera - ännu. 
Jag får heller inte glömma hur bra jag avancerat i träningen av min handled - i början använde jag hantlar på 0,5 kg för att sedan jobba mig upp mot 4 kg!
 
Rygglyft
Även denna övning har stannat av pga teknikosäkerhet men jag ska plugga vidare genom att studera videos på övningen och helt enkelt nöta vidare.
 
De tre sista övningarna är uppskjutna tills vidare men jag insåg precis att den fristående ribbstolen på gymmet kanske kan assistera situpsredskap..? Jag undersöker saken vidare!
Dips är nog tyvärr inget jag vill utsätta min handled för (varför jag satte upp det som ett mål förblir ett mysterium), däremot är jag sugen på att testa chinsmaskinen. Jag har testat den lite förr vilket inte var så lyckat, men tränar jag upp armarna förbättras bara mina chanser. :)
 
Nu har jag tyvärr inte stenkoll på hur jag ligger till viktmässigt i andra övningar men så fort jag är hemma i Kalmar igen ska jag ta mig till gymmet och ta reda på det, så sätter jag igång med nya utmaningar!
Nu är jag dessutom sugen på att testa en månad utan godis så vi kör igång med det på en gång, januari ut! Mörk choklad går bra dock! :)