2016-02-27 / 10:20:00

New York dag 6

Nu kommer ett jätteinlägg med massa bilder, enjoy. :)
 
Sista dagen innan avfärden mot värmen begav vi oss in mot manhattan igen. Idag var målet 5th avenue, en lång gata med massa stora butiker. Vi passade på att ta en extra bild på Flat Iron building, som vi hade ett väldigt sjå att hitta någon kväll, tills jag vände mig om och såg huset ur precis denna vinkel. Knackade Therese på axeln och bara pekade, haha. Bilden är så stor att jag valt att bara länka den, ni kan se den här. Precis som namnet antyder ser byggnaden ut som ett stort strykjärn, väldigt märklig form faktiskt.
 
 
Bilder från Central park.
 
Vi strosade runt i affärer en stund och värmde oss i vanlig ordning på kaffe från Starbucks. Var dock inte på shoppinghumör så det enda jag kom hem med var body butter från Victoria's secret. Vi gick längs med 5th avenue mot nästa mål, bokstavligt talat då det faktiskt handlade om just mat (inte för att det kanske är någon överraskning att jag gillar att äta). Jag var väldigt öppen med vad jag ville se och göra i New York men ett av mina måsten var att testa Luke's lobster 
som jag hört mycket gott om (återigen bokstavligt talat, haha). Detta var beläget i The Plaza food hall (klicka för att se), en stor food court beläget under ett extremt vackert hotell vid namn The Plaza (här finns en hemsida där man kan klicka runt och se interiören). Sagt och gjort, vi beställde varsin taste of maine som innehåller 1/2 lobster roll, 1/2 crab roll, 1/2 shrimp roll tillsammans med pickles, chips och nån lokal läsk. Själva rollsen är bröd med skaldjur, smör och krydda på. Lite svårt att förklara, se bilder här. Kalaset gick på ca 170 kr vilket nog är det dyraste jag någonsin betalat för en lunch, men det var SÅ GOTT. Detta kommer jag definitivt äta igen!
 
På bilden här till höger kan ni se hur vi gick, från Flatiron building längst ner upp mot krysset, där The Plaza befinner sig. När vi kände oss mätta och nöjda strosade vi runt lite i food hall'en där vi köpte macarons och smakade te. Väldigt lyxigt!
Så gick vi ut i kylan igen och spanade in Central park som ligger precis utanför. Då det var så kallt denna dag nöjde vi oss med att gå in bara en liten bit och sedan tog vi sikte på nästa mål: Moderna muséet (detta har jag märkt ut med en cirkel strax nedanför krysset).
 
Detta var ännu en av de saker jag absolut ville göra, och jag blev inte besviken. Vi dök visserligen upp lite olägligt, med 1.5 timme till stängning, men vi fick goda råd från personalen om vad som var viktigast att hinna med under denna korta stund.
MoMa, som det kallas, är ett museum med ca 2,5 miljoner besökare per år och visar upp konstverk från en hel massa kända konstnärer. Själv blev jag särskilt upprymd över det faktum att de hade verk av Gustav Klimt och Salvador Dalí, två av mina absoluta favoritkonstnärer.
 
 
 
1. Gustav Klimt. Älskar hur han använder färg och mönster.
2. Salvador Dalí. Detta verk var mycket mindre än jag tänkt mig kan jag säga, ca 40x30 cm haha.
3. Van Gogh, Starry Night.
4. Picasso.
 
 
Ännu ett verk av Klimt. Den här målningen är verkligen helt fantastisk. Jag blir så inspirerad!
 
 
Claude Monet's målningar var så stora att de tog upp ett helt rum.
 
På muséet fanns även en stor utställning om Jackson Pollock och en massa intressanta fotoutställningar. Helt klart intressant att se, jag blev lite starstruck! Så häftigt att få se. Jag måste absolut dit igen och ta mig mer tid att gå igenom allt som fanns.
 
 
 
1. Times Square.
2. Graffitin i Brooklyn är inte som här i Sverige, här var det riktiga konstverk på väggarna!
 
Efter utställningen tog vi oss till Times Square, det måste man ju se när man är i New York liksom. Här var affärerna öppna till väldigt sent (tycker mig minnas att de var öppna till 1 på natten..?) så vi hann med lite mer strosande i butiker. Här var det så mycket skärmar och lampor att det inte alls kändes som kväll, snarare som att det var mitt på dagen. Helt galet stort!
 
Vi hade egentligen tänkt äta något på manhattan men var så trötta efter dagen att vi åkte hem mot Brooklyn istället, till ett pizzaställe i vårt kvarter. Och det var den sista kvällen innan resan mot Guadeloupe!

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er
2016-02-19 / 17:14:31

New York dag 5

En riktigt kylig dag tog vi subwayen till east village. Detta var ett område vi tänkt besöka flera dagar men något annat kom hela tiden i vägen, men nu var det alltså dags. Vi köpte med oss varm choklad (japp, Starbucks återigen) och promenerade söderut. Jag hade en del problem med att förstå manhattans koncept med gator (1st avenue, 53rd street osv) och inte blev det lättare när det visade sig att man i east village bestämt sig för att dela in kvarteret i avenue a, b, c och d (klicka här för karta)... Vi hade ett antal affärer vi ville kolla in (efter tips från nån guide) men efter att ha snurrat runt en stund på avenue a (eller b eller vad det nu var) bestämde vi oss för att besöka dessa senare och istället fortsätta mot little italy och chinatown. Det är lite svårt att förklara vart vi rörde oss men jag hittade en karta som visar hur de olika områdena ligger, klicka här för att titta (vi gick alltså från east village ner mot little italy och sedan chinatown).
  
 
1. I east village såg jag detta hus, det såg så fantastiskt ut mot den blå himlen att jag måste ta en bild.
2. En liten bit av little italy. Här fanns uteserveringar (!) och glassvagnar, kylan till trots.
 
Att gå genom chinatown var verkligen en kulturkrock. Här fanns en massa små slakterier och frukt- och grönssaksstånd i massor. Skyltarna var textade med kinesiska tecken och de flesta man såg var, inte förvånande, av asiatiskt ursprung. Här fanns även många försäljare längs med trottoaren som hade radat upp sina varor på marken (parfym, smycken, solglasögon etc.). I little italy köpte vi oss en selfie stick, något vi märkt att vi haft behov sedan resans början.
 
Vi tog sedan subwayen till Chambers street då vi ville kika närmare på Brooklyn bridge. Denna skapelse är nästan 2 km lång och bara gå från land till att komma upp över havet tog säkert en 15-20 minuter. Det var en fantastisk utsikt och solen värmde på bra.
 
 
1. Brooklyn i bakgrunden.
2. Manhattan bridge en bit bort.
 
När vi gick uppför bron märkte vi att många dragit upp halsdukarna rejält över näsan vilket vi tyckte var lite konstigt, men när vi själva vände för att gå tillbaka till manhattan förstod vi varför - det var superkalla motvindar. Vi knatade på för nästa mål: frihetsgudinnan. Som snål student vill man inte gärna lägga en massa pengar på något onödigt, där vi kände att vi inte ville betala 300kr för en snabb tur med båt till frihetsgudinnan. Då var vi nöjda med att se den på håll vilket vi hört att man skulle kunna göra från Staten island-färjan. Detta var dessutom gratis, vilket passade oss utmärkt.
 
Vi tog oss alltså till manhattans sydligaste udde och skulle precis ta oss in på färjeterminalen då en försäljare av just båtbiljetter stannade oss (tydligen såg vi väldigt turistiga ut). Han bredde på rejält för att få sälja biljetter, talade om att han precis övertalat två svenska killar att köpa biljetter av samma anledning och att det ju skulle ta 3 timmar att ta sig med färja fram och tillbaka. Vi avböjde vänligt men bestämt och roade oss samtidigt åt hans försäljarrutin.
Väl inne på terminalen sökte vi upp någon som arbetade där för att fråga. Hon skrattade bara åt försäljaren utanför och tyckte de var imponerande envisa, men försäkrade oss om att vi kunde hoppa på färjan och sedan ta nästa tillbaka direkt när vi hoppat av. Sagt och gjort, vi hoppade på färjan, knep ett par bra platser (efter råd från kvinnan, tack) och tog sedan ett gäng fotografier när vi åkte förbi statyn. Visst hade man kunnat komma närmare men jag kände mig väldigt nöjd med denna kompromiss. Här kan ni se bild på hur vi åkte.
 
Väl på staten island sprang vi runt till nästa terminal och hann precis med färjan tillbaka där vi satte oss på övre däck. Här fanns möjlighet att gå ut på däck vilket vi gjorde, där vår nyinköpta selfie-stick kom väl till användning. Kylan och blåsten på Brooklyn bridge tidigare var inget mot hur det var på färjan!
 
  
 
1. Frihetsgudinnan i all sin prakt. Detta kort tog jag på väg mot Staten island.
2. På väg tillbaka till manhattan med sällskap av en liten båt. :)
 
När vi kom tillbaka till east village var det mörkt. Vi hittade till slut butikerna vi letat efter tidigare under dagen och åkte sedan hem. Efter tips från paret vi bodde hos åt vi fantastiskt god sushi på Momo sushi i Brooklyn (helt suverän, jag skojar inte) och sedan däckade vi i sängen.
 

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er
2016-02-15 / 23:40:00

New York dag 4

Fullt upp i skolan med forskningsplaner som ska skrivas, intervjufrågor som ska motiveras och seminarieuppgifter att förbereda. Idag satt jag vid mitt köksbord sedan 9 imorse och gav inte upp förrän 9 på kvällen (borträknat nån timme för lunch, handling av mat och middag visserligen men ändå). Det tar himla lång tid att skriva ett sånt här reseinlägg så jag får se när jag är klar med hela resan. Det har liksom tagit mig nån vecka att publicera 4 dagar av alltihop och det är endast en fjärdedel... Nåja, här kommer alltså nästa del av resan!
 
3 januari
Fjärde dagen i New York bestämde vi oss för att ta oss till Manhattan och besöka Rockefeller Center, där utsikten sades vara spektakulär. Solen strålade och det var inte många moln på himlen, med andra ord perfekt förutsättning för att ta sig en titt på staden ovanifrån. När vi väl hittat byggnaden och dess tillhörande isrink tog vi oss in i byggnaden och köpte biljetter till Top of the Rock som turen så fint heter. De var rätt saftiga i priset, ca 300kr/pers, och vi fick vänta en stund innan vi det var vår tur (ändå rätt smart att man delat upp dagen i olika timmeslånga "pass" så det inte blir alltför mycket folk). Så åkte vi upp, fick gå igenom säkerhetskontroll (dessa amerikaner med sina kontroller, men de har ju sina anledningar) och sedan åka en supersnabb hiss (70 våningar på ungefär 43 sekunder), där vi var framme på det nedre däcket. Vid detta laget trodde vi dock det var det enda däcket vilket, tack och lov, visade sig vara fel innan vi hann åka ner igen. Vi tog en trappa upp och hittade ett bättre däck utan plexiglas i vägen för utsikten, och sedan ännu ett vid en andra trappa. Här var det riktigt blåsigt och solen stack verkligen i ögonen när vi försökte ta bild på oss själva med skyskraporna i bakgrunden.
 
 
Panoramabild (dvs flera bilder sammansatta till en, staketet är inte böjt sådär egentligen) över skyskraporna. Här ser man alltså mot lower manhattan, lite av Brooklyn till vänster. Klicka på bilden för att se större!
Skyskrapan nästan rakt framför solen tror jag är Empire state building, så tror jag det är skyskrapor vid Wall street bakom. Chrysler building är tornet som sticker upp på vänster sida på bilden. 
 
 
 
Och här en panoramabild över upper manhattan (även den klickbar). Mitt i bilden ser man Central park som mäter 3,4km². Det maffiga tornet till höger i bild funderade vi mycket över och jag insåg nu att jag glömt kolla upp vad det faktiskt var. Efter lite googlande kan jag stolt säga att jag sett USA:s näst högsta byggnad! Byggnaden heter 432 Park Avenue och är 426m högt. Den ni!
 
Efter att nästan ha förfrusit näsan av de kalla vindarna kände vi oss nöjda och tog oss ner på marknivå. Vi åt mackor på au bon pain och tog oss sedan ut till upper east för att kolla FN-byggnaderna (jag trodde det bara var en men tji fick jag). Vi passade på att spana in Grand Central terminal (klicka för foto) och traskade sedan bort åt öst. Där passerade vi även Chrysler building, även om det inte var särskilt lätt att se byggnaden från marken.
 
 
Översta krysset: Rockefeller Center.
Nedersta krysset: Grand Central terminal. Pricken precis bredvid är Chrysler building.
Ringen markerar ut FN's högkvarter.
 
Efter att ha promenerat en bra stund ute på östra manhattan var det skönt att gå tillbaka mot Grand Central, men innan laddade vi med en kaffe på Starbucks. Det blev minst sagt mycket kaffe denna resa!

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er
2016-02-03 / 21:16:00

New York dag 2 & 3

1 januari
Dagen efter nyårsafton var vi trötta, men jag kände inte av någon större jetlag som jag förberett mig på. Denna dag minns jag inte jättemycket av för att vara ärlig, men jag tror att vi stannade i lägenheten tills någon gång på eftermiddagen.
 
 
Då tog vi oss ut till Brooklyn heights, där vi träffade en tjej från Texas som hjälpte oss hitta till ett Starbucks (under hela resan var Starbucks perfekt att använda för att kolla information på mobilen, som svensk är man bortskämd med att man har tillgång till internet överallt men så var det verkligen inte här). Vi gick sedan ner mot Brooklyn heights promenade där vi hade riktigt fin utsikt över Brooklyn bridge och Manhattan bridge, men även williamsburg bridge en bit bort. Här kunde man också skymta frihetsgudinnan längre bort.
 


1. Brooklyn bridge (närmast) resp. Manhattan bridge.
2. Brooklyn bridge. Himla stor bro!
 
Ljusen var verkligen magiska där de speglade sig i vattnet, men det var väldigt kallt så snart gick vi in på Shake Shack. Detta hamburgarställe har man ju hört mycket bra om så det ville jag verkligen testa, och mycket riktigt var det bra burgare där!
 
2 januari
Dag 3 tog vi oss ut till Highline park, en park belägen på ett gammalt järnvägsspår som var i bruk 1934-1980, för att sedan göras om till park 2009. Nu var det ju inte mycket växtlighet att beskåda men det var en fin promenad med härligt solsken. Parken slutade vid Meatpacking district där vi letade upp Gansevoort Market som var en stor food court. Vi köpte en varsin bit pizza och åt den i den lilla inomhusträdgården som fanns där.
 
 
Highlinepark markerad med rött streck (den fortsätter en bra bit bort och är hela 2,3 km lång). Gansevoort Market markerad med ett kryss.
 
Vi fortsatte sedan att gå längre in på manhattan, bland annat på Bleecker Street där det låg en massa affärer. Här provsmakade vi te i nån fin tebutik och åt macarons, och passade på att besöka det svenska caféet FIKA. Sedan tog vi subwayen ner till Wall street, där vi såg minnesmärket för twin towers. Det var enorma hål i marken efter de båda byggnaderna och precis som man hört låg det en tryckt stämning över området. Det var verkligen smärtsamt att se alla namn efter de som miste livet den 11 september.
 
 
Övre cirkel: Minnesmärkena för twin towers, World trade center.
Undre cirkel: Charging bull, berömd staty med en guldtjur.
Kryss: Battery Park, där vi såg frihetsgudinnan på håll.
 
Tjejen från Texas berättade om en ljusinstallation vid namn Luminaries som vi ville se, den låg i en stor galleria på Brookfield place bredvid World trade center. Efter detta var vi så hungriga att vi tog subwayen till Williamsburg, där tanken var att äta på The meatball factory men då det var fullt där hamnade vi på en mysig italiensk restaurang istället (tror mamma hade älskat atmosfären där inne!).
 
 
Restaurangen befann sig i en inomhusträdgård med träd och ljusslingor överallt, och servitörerna bröt kraftigt på italienska. Jag åt en jättegod mozzarellasallad och sedan delade vi på en pizza.

Kategori: Allmänt //
1 kommentar/er