2016-02-15 / 23:40:00

New York dag 4

Fullt upp i skolan med forskningsplaner som ska skrivas, intervjufrågor som ska motiveras och seminarieuppgifter att förbereda. Idag satt jag vid mitt köksbord sedan 9 imorse och gav inte upp förrän 9 på kvällen (borträknat nån timme för lunch, handling av mat och middag visserligen men ändå). Det tar himla lång tid att skriva ett sånt här reseinlägg så jag får se när jag är klar med hela resan. Det har liksom tagit mig nån vecka att publicera 4 dagar av alltihop och det är endast en fjärdedel... Nåja, här kommer alltså nästa del av resan!
 
3 januari
Fjärde dagen i New York bestämde vi oss för att ta oss till Manhattan och besöka Rockefeller Center, där utsikten sades vara spektakulär. Solen strålade och det var inte många moln på himlen, med andra ord perfekt förutsättning för att ta sig en titt på staden ovanifrån. När vi väl hittat byggnaden och dess tillhörande isrink tog vi oss in i byggnaden och köpte biljetter till Top of the Rock som turen så fint heter. De var rätt saftiga i priset, ca 300kr/pers, och vi fick vänta en stund innan vi det var vår tur (ändå rätt smart att man delat upp dagen i olika timmeslånga "pass" så det inte blir alltför mycket folk). Så åkte vi upp, fick gå igenom säkerhetskontroll (dessa amerikaner med sina kontroller, men de har ju sina anledningar) och sedan åka en supersnabb hiss (70 våningar på ungefär 43 sekunder), där vi var framme på det nedre däcket. Vid detta laget trodde vi dock det var det enda däcket vilket, tack och lov, visade sig vara fel innan vi hann åka ner igen. Vi tog en trappa upp och hittade ett bättre däck utan plexiglas i vägen för utsikten, och sedan ännu ett vid en andra trappa. Här var det riktigt blåsigt och solen stack verkligen i ögonen när vi försökte ta bild på oss själva med skyskraporna i bakgrunden.
 
 
Panoramabild (dvs flera bilder sammansatta till en, staketet är inte böjt sådär egentligen) över skyskraporna. Här ser man alltså mot lower manhattan, lite av Brooklyn till vänster. Klicka på bilden för att se större!
Skyskrapan nästan rakt framför solen tror jag är Empire state building, så tror jag det är skyskrapor vid Wall street bakom. Chrysler building är tornet som sticker upp på vänster sida på bilden. 
 
 
 
Och här en panoramabild över upper manhattan (även den klickbar). Mitt i bilden ser man Central park som mäter 3,4km². Det maffiga tornet till höger i bild funderade vi mycket över och jag insåg nu att jag glömt kolla upp vad det faktiskt var. Efter lite googlande kan jag stolt säga att jag sett USA:s näst högsta byggnad! Byggnaden heter 432 Park Avenue och är 426m högt. Den ni!
 
Efter att nästan ha förfrusit näsan av de kalla vindarna kände vi oss nöjda och tog oss ner på marknivå. Vi åt mackor på au bon pain och tog oss sedan ut till upper east för att kolla FN-byggnaderna (jag trodde det bara var en men tji fick jag). Vi passade på att spana in Grand Central terminal (klicka för foto) och traskade sedan bort åt öst. Där passerade vi även Chrysler building, även om det inte var särskilt lätt att se byggnaden från marken.
 
 
Översta krysset: Rockefeller Center.
Nedersta krysset: Grand Central terminal. Pricken precis bredvid är Chrysler building.
Ringen markerar ut FN's högkvarter.
 
Efter att ha promenerat en bra stund ute på östra manhattan var det skönt att gå tillbaka mot Grand Central, men innan laddade vi med en kaffe på Starbucks. Det blev minst sagt mycket kaffe denna resa!

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er

Innan du kommenterar...
- Reklam raderas direkt, likaså spammeddelanden.

...Tack!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: