2016-02-19 / 17:14:31

New York dag 5

En riktigt kylig dag tog vi subwayen till east village. Detta var ett område vi tänkt besöka flera dagar men något annat kom hela tiden i vägen, men nu var det alltså dags. Vi köpte med oss varm choklad (japp, Starbucks återigen) och promenerade söderut. Jag hade en del problem med att förstå manhattans koncept med gator (1st avenue, 53rd street osv) och inte blev det lättare när det visade sig att man i east village bestämt sig för att dela in kvarteret i avenue a, b, c och d (klicka här för karta)... Vi hade ett antal affärer vi ville kolla in (efter tips från nån guide) men efter att ha snurrat runt en stund på avenue a (eller b eller vad det nu var) bestämde vi oss för att besöka dessa senare och istället fortsätta mot little italy och chinatown. Det är lite svårt att förklara vart vi rörde oss men jag hittade en karta som visar hur de olika områdena ligger, klicka här för att titta (vi gick alltså från east village ner mot little italy och sedan chinatown).
  
 
1. I east village såg jag detta hus, det såg så fantastiskt ut mot den blå himlen att jag måste ta en bild.
2. En liten bit av little italy. Här fanns uteserveringar (!) och glassvagnar, kylan till trots.
 
Att gå genom chinatown var verkligen en kulturkrock. Här fanns en massa små slakterier och frukt- och grönssaksstånd i massor. Skyltarna var textade med kinesiska tecken och de flesta man såg var, inte förvånande, av asiatiskt ursprung. Här fanns även många försäljare längs med trottoaren som hade radat upp sina varor på marken (parfym, smycken, solglasögon etc.). I little italy köpte vi oss en selfie stick, något vi märkt att vi haft behov sedan resans början.
 
Vi tog sedan subwayen till Chambers street då vi ville kika närmare på Brooklyn bridge. Denna skapelse är nästan 2 km lång och bara gå från land till att komma upp över havet tog säkert en 15-20 minuter. Det var en fantastisk utsikt och solen värmde på bra.
 
 
1. Brooklyn i bakgrunden.
2. Manhattan bridge en bit bort.
 
När vi gick uppför bron märkte vi att många dragit upp halsdukarna rejält över näsan vilket vi tyckte var lite konstigt, men när vi själva vände för att gå tillbaka till manhattan förstod vi varför - det var superkalla motvindar. Vi knatade på för nästa mål: frihetsgudinnan. Som snål student vill man inte gärna lägga en massa pengar på något onödigt, där vi kände att vi inte ville betala 300kr för en snabb tur med båt till frihetsgudinnan. Då var vi nöjda med att se den på håll vilket vi hört att man skulle kunna göra från Staten island-färjan. Detta var dessutom gratis, vilket passade oss utmärkt.
 
Vi tog oss alltså till manhattans sydligaste udde och skulle precis ta oss in på färjeterminalen då en försäljare av just båtbiljetter stannade oss (tydligen såg vi väldigt turistiga ut). Han bredde på rejält för att få sälja biljetter, talade om att han precis övertalat två svenska killar att köpa biljetter av samma anledning och att det ju skulle ta 3 timmar att ta sig med färja fram och tillbaka. Vi avböjde vänligt men bestämt och roade oss samtidigt åt hans försäljarrutin.
Väl inne på terminalen sökte vi upp någon som arbetade där för att fråga. Hon skrattade bara åt försäljaren utanför och tyckte de var imponerande envisa, men försäkrade oss om att vi kunde hoppa på färjan och sedan ta nästa tillbaka direkt när vi hoppat av. Sagt och gjort, vi hoppade på färjan, knep ett par bra platser (efter råd från kvinnan, tack) och tog sedan ett gäng fotografier när vi åkte förbi statyn. Visst hade man kunnat komma närmare men jag kände mig väldigt nöjd med denna kompromiss. Här kan ni se bild på hur vi åkte.
 
Väl på staten island sprang vi runt till nästa terminal och hann precis med färjan tillbaka där vi satte oss på övre däck. Här fanns möjlighet att gå ut på däck vilket vi gjorde, där vår nyinköpta selfie-stick kom väl till användning. Kylan och blåsten på Brooklyn bridge tidigare var inget mot hur det var på färjan!
 
  
 
1. Frihetsgudinnan i all sin prakt. Detta kort tog jag på väg mot Staten island.
2. På väg tillbaka till manhattan med sällskap av en liten båt. :)
 
När vi kom tillbaka till east village var det mörkt. Vi hittade till slut butikerna vi letat efter tidigare under dagen och åkte sedan hem. Efter tips från paret vi bodde hos åt vi fantastiskt god sushi på Momo sushi i Brooklyn (helt suverän, jag skojar inte) och sedan däckade vi i sängen.
 

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er

Innan du kommenterar...
- Reklam raderas direkt, likaså spammeddelanden.

...Tack!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: