2016-03-17 / 19:35:26

Guadeloupe dag 1

Hu, vilken vecka det varit. Jag lyckades dra på mig feber och en jobbig hosta så har pluggat mycket hemifrån. Blev bra nog stressigt men idag presenterade vi projektet och det gick bra, en del kompletteringar som ska göras bara men jag känner mig väldigt nöjd. Och nästa vecka åker jag hem till familjen! Jag såg chansen och tog den, annars kommer jag inte komma hem förrän i sommar om ens då.
 
Hur som helst, Guadeloupe är näst i tur att bli dokumenterad. Vi flög från New York på eftermiddagen och träffade flygvärdinnor som gav oss tips på saker att se och göra, och vad man skulle tänka på (inte bada på kvällen/natten, inte gå själv på skumma gator osv). De tipsade om en superbra app där vi markerade ut förslagen de gav oss. Det var också skönt att höra att vi valt ett bra område att bo i (vi hade ingen aning när vi bokade och hemsidorna sa inte så mycket). När vi landade i Pointe-á-pitre förväntade jag mig en vacker solnedgång men det var becksvart! Kändes så konstigt att gå ur planet och inte känna kyla slå emot en, istället var det ca 25 grader varmt och väldigt fuktigt. 
Vi hämtade våra väskor och hämtade även ut hyrbilen så att vi skulle kunna ta oss till lägenheten i Bas du fort. Kvinnan vi skulle hyra den av befann sig inte på ön men hade givit oss hennes pappas nummer så vi ringde efter honom. Det blev några missförstånd då han inte talade så bra engelska så till slut fick vi veta att han kört hela vägen till Pointe-á-pitre för att möta oss där... Stackars gubbe! Snäll var han i alla fall.
 
Då vi var framme så sent hittade vi ingen matbutik som var öppen så vi letade upp ett McDonalds. Killen i kassan verkade helförvirrad när vi började prata engelska och vi kände oss lite som apor i bur när vi gick in. Dels talade vi inte franska, dels var vi vita (förmodligen också väldigt bleka haha). Vi fick vår mat och åt den hemma i lägenheten. Jag var ganska nervös för att det var så mörkt och vi kände inte att vi kunde åka nånstans på grund av mörkret heller så vi lade oss för att sova.
 
 
Så här ser ön Guadeloupe ut! Namnet betyder fjäril om jag förstått det rätt, på grund av öns form. Eller ja, det är ju två halvöar egentligen, Basse-Terre och Grand-Terre. Vid markören ligger Bas du fort och Pointe-á-pitre ligger ungefär 10 min därifrån. 
 
Dagen efter vaknade vi av strålande sol och vi bestämde oss för att ta bilen för att utforska lite. Vi körde mot Le Gosier som är en hamn ungefär 10 min från Bas du fort och doppade fötterna i havet. Vid stranden fanns ett litet hak där de sålde frukt och drinkar så vi köpte en varsin och njöt av att känna sand mellan tårna. 
 


 
Vår fantastiska utsikt! Tror den lilla ön på höger bild heter Ílet du Gosier (ílet betyder ö som jag förstått det).
 
Sedan åkte vi vidare mot Saint Anne där vi hört att det skulle finnas fina stränder (finns med på kartan där uppe om nån är nyfiken). Mycket riktigt var stränderna helt fantastiska, med marknadsstånd längs med gatan och massa exotiska frukter att köpa. Vi skyndade oss till en bra plats på stranden och sedan var det så skönt att slänga sig i vattnet. Kunde konstatera att det var ganska strömt och väldigt salt vatten.
 
På kvällen tog vi oss till marinan i Bas du fort där vi åt moule frites, perfekt avslutning på den första dagen!

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er
2016-03-05 / 19:12:16

Lägesuppdatering

Tänkte egentligen påbörja dokumentationen av resan till Guadeloupe men är alldeles för trött i huvudet så det får bli en annan dag. Har varit rejält förkyld sedan i måndags, inte särskilt sjuk i övrigt men ordentligt förkyld, så jag har stannat hemma i hopp om att bli frisk snabbt. Det tog 5 dagar så min plan gick ju sådär...
Tack och lov (eller oturligt nog..?) har min uppgift denna vecka varit att skriva på projektrapporten för projektet vi har just nu med universitetet. Det handlar om deras infocenter och om att intervjua studenter för att se vad de tycker om det, för att kunna förbättra det. Väldigt intressant men mycket mindre resultatinriktat än tidigare projekt så det är lite ovant. Eller ja, klart ett resultat blir av men inget fysiskt i form av någon prototyp eller liknande. Inte som det ser ut nu i alla fall. Det blir verkligen mer forskningsinriktat, vilket också är bra att få öva på inför c-uppsatsen senare i vår.
C-uppsatsen ja, det börjar bli på riktigt nu att jag snart tar examen. Både pirrigt och lite otäckt samtidigt. Men det ska nog lösa sig, det gör ju alltid det.
 
Det är förresten inte det enda projektet jag kommer sysselsätta mig med i vår! Jag är en av 100 deltagare i IKEA's projekt Hållbara ihop vilket innebär att jag får experthjälp för att kunna leva mer hållbart. Projektet pågår under april till juli och det ska bli otroligt intressant! Inredare och energirådgivare hälsade faktiskt på i måndags, där vi kartlade mina vanor, mätte och kollade lampor. Det enda jag vet hittills är att alla lampor ska bytas till LED. Jag har faktiskt haft tur med just lampor, tjejen som bodde här innan mig lämnade sina och jag har inte behövt byta ännu... Får se om de orkar hänga med tills den 21 mars när inredningsteamet kommer hit, haha. :) Då kommer de nämligen implementera lösningarna som inredaren Emmi skissat på! Hon kommer hålla mig uppdaterad via mail så jag får godkänna först.
 
 
1. Lunch med de andra deltagarna från Kalmar. Vi satt i varuhusets avdelning för bord och stolar, kändes först lite konstigt att äta med publik men maten var så god att jag snart glömde bort det totalt.
2. Ett print från MoMa har fått flytta in i den högra ramen. Detta var kvällen innan IKEA-besöket, så jag läste på lite i boken jag fått.

Kategori: Allmänt //
0 kommentar/er